Od czego zacząć naukę pieczenia ciast?
Zastanawiałeś się kiedyś, jak nauczyć się gotować? Od czego zacząć? Skąd zasięgnąć porady? Kto może nam pomóc? Otóż, w dzisiejszych czasach, czasach postępu technologicznego, powszechnego dostępu do wiedzy, również i nauka gotowania często już nie wymaga ukończenia specjalistycznego kursu, czekania na termin kursu, za który w dodatku trzeba jeszcze zapłacić.
Dziś wystarczy tak naprawdę komputer z dostępem do internetu, a cały świat gastronomii leży przed nami otworem. Nie tylko możemy nauczyć się gotowania od podstaw, lecz również sami decydujemy o tym, czego chcemy się nauczyć i na jakim poziomie trudności. Istnieją jednak zarówno wady, jak i zalety takich udogodnień. Po pierwsze źródła naszej wiedzy mogą być różne. Jako że w internecie może udzielać się każdy, często źródła jakiejkolwiek wiedzy musimy dokładnie sprawdzać, aby nie nadziać się po prostu na czyste dyletanctwo. Co więcej, osoba prowadząca bloga czy stronę o gotowaniu, nie widzi naszych postępów, nie jest w stanie pokierować nami na bieżąco, skorygować naszych błędów.
Z drugiej strony możemy dzięki temu uczyć się na własnych błędach, co nawet w szeroko pojętej pedagogice często jest traktowane jako najbardziej wartościowa nauka. Do plusów możemy zaliczyć również to, od kogo możemy uczyć się gotowania, w końcu swoje blogi prowadzą również największe tuzy świata gastronomii. Kiedyś natknąłem się w internecie na program Jamie Olivera, słynnego szefa kuchni, który dla kilku swoich uczniów objaśniał różne zagadnienia gastronomiczne m.in. jak trzymać nóż, techniki krojenia, różne techniki obróbki termicznej. Jednocześnie korygował błędy uczestników szkolenia. Pomyślałem sobie wtedy, ile kiedyś musiałbym zapłacić za tego rodzaju wiedzę.
Także, w obecnych czasach, niezależnie od tego czy chcemy być kucharzami czy cukiernikami, czy potrzebujemy przepisu na makowiec, czy rosół, czy chcemy znaleźć przepisy na ciasta z kremem czy na , w takim czy innym przypadku jesteśmy w stanie zawsze znaleźć coś odpowiedniego. Nie bądźmy więc bierni. Korzystajmy z tej wiedzy. Kto wie, być może właśnie dzięki takiemu wynalazkowi, jakim jest internet ktoś zostanie szefem kuchni, jeszcze inny cenionym mechanikiem samochodowym, czy znaczącym na rynku grafikiem komputerowym.
Nie marnujmy czasu. Jeszcze nie tak dawno dostęp do tak szerokiej wiedzy był niemożliwy nawet na renomowanych studiach, a dzisiaj jest on tak powszechny, że może właśnie przez to tak niedoceniany. A to, jak ten cały rozwój technologiczny wykorzystamy zależy wyłącznie od nas samych.